ελculture

Το Πηγάδι των Αγίων

Θέατρο Μεταξουργείο

Θεατρικές Παραστάσεις - Χορευτικές Παραστάσεις - Το Πηγάδι των Αγίων

Μία τραγική κωμωδία βασισμένη στο έργο του John Millington Synge

09.03.2012 έως 07.04.2012

σύγχρονο έργο | Κοινωνικό έργο | Θεατρικές Παραστάσεις 2012 | Χορευτικές Παραστάσεις 2012 | Πρόγραμμα Θεατρικών και Χορευτικών Παραστάσεων 2012 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εταιρεία Θεάτρου Οίστρος επιστρέφει και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα, από τις 9 Μαρτίου και για δέκα μόνο παραστάσεις, «Το Πηγάδι των Αγίων» του John Millington Synge, στο Θέατρο Μεταξουργείο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.30.

Η ομάδα Οίστρος αποφάσισε φέτος να ασχοληθεί με την ασχήμια και τις κοινωνικές της αντανακλάσεις. Είναι άραγε κοινωνική καταδίκη, κατάρα ή «θείο δώρο»;

Ο Τζόν Μίλλινγκτον Σύνγκ θεωρείται δάσκαλος του Σάμουελ Μπέκετ στη θεατρική γραφή, αφού ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν του «Περιμένοντας το Γκοντό» θεωρούνται άμεσοι απόγονοι των δυο ζητιάνων του πολύ διαχρονικού αυτού έργου.

Το «Πηγάδι Των Αγίων» μιλάει με αρκετό χιούμορ για την ανάγκη που έχουμε να φτιάχνουμε φανταστικούς, εξιδανικευμένους κόσμους, όταν η πραγματικότητα μάς απογοητεύει.

Ο Μάρτιν και η Μαίρη Ντουλ είναι ένα ζευγάρι τυφλών ζητιάνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι όμορφοι, παρασυρμένοι από τα ψέματα των συγχωριανών τους.

Στην πραγματικότητα όμως είναι κακόμοιροι και άσχημοι. Ένας περιπλανώμενος Άγιος θεραπεύει την τύφλωση τους με νερό από μια ιερή πηγή, αλλά με την πρώτη ματιά που ρίχνει ο ένας στον άλλο αντιλαμβάνονται την πραγματική τους εικόνα. Αδυνατούν να το χωνέψουν και έτσι αποφασίζουν να χωρίσουν για πάντα.

Ο Μάρτιν πηγαίνει να εργαστεί για τον σιδερά Τίμμυ Σμιθ και προσπαθεί να αποπλανήσει την μνηστή του, Μόλυ, αλλά εκείνη τον απορρίπτει με απέχθεια. Ο Μάρτιν και η Μαίρη, επειδή δεν εκτίμησαν το δώρο του Αγίου, χάνουν και πάλι την όρασή τους. Όταν ο Άγιος επιστρέφει να παντρέψει τον Τίμμυ και τη Μόλυ, προσφέρεται να θεραπεύσει την τύφλωση τους για δεύτερη φορά. Τότε ο Μάρτιν και η Μαίρη θα βρεθούν μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση. Θα προτιμήσουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους ή να τον φαντάζονται;

Ο John Millington Synge έζησε μόνο 38 χρόνια (1871 – 1909). Αν και πέθανε πρόωρα, ενώ η τέχνη του εξελισσόταν γοργά και χωρίς διακοπή, το έργο του -που λογαριάζεται πλάι στα πιο διαλεχτά επιτεύγματα του 20ου αιώνα- τον
καθιέρωσε ως τον κορυφαίο δραματουργό της Ιρλανδίας. Σπούδασε στο Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου, όπου αργότερα θα σπουδάσει και ο Σάμουελ Μπέκετ, του οποίου θεωρείται και δάσκαλος στη θεατρική γραφή.

Η εταιρεία Θεάτρου «ΟΙΣΤΡΟΣ» συστάθηκε το 2010, με αφορμή την παράσταση του Νίκου Τσιφόρου «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων», η οποία παρουσιάστηκε στο «Studio Μαυρομιχάλη» τη σεζόν 2010-2011 και σε περιοδεία το ίδιο καλοκαίρι. Η εταιρεία Θεάτρου «ΟΙΣΤΡΟΣ» αποφάσισε να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη ομάδα με σκοπό τη συσπείρωση νέων καλλιτεχνών και τον πειραματισμό με διαφορετικά είδη θεάτρου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μιχαλόπουλος
Μετάφραση – Επιμέλεια Κειμένου: Γιάννης Μιχαλόπουλος – Μαργαρίτα Καστρινού
Σκηνικά – Κοστούμια: Κέλλυ Βαρσάνη
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Πρωτότυπη Μουσική: Άννα Στερεοπούλου
Παίζουν: Ιώ Ασηθιανάκη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μαργαρίτα Καστρινού
Γιάννης Μίνως, Γιάννης Μιχαλόπουλος

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος 15€
Φοιτητικό 10€

Πληροφορίες εκδήλωσης

Θέατρο Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14, 10436 , http://www.metaxourgeio.com/Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30

Είσοδος 10 – 15 ευρώ